تغذیه و پوسیدگی دندان ها
خوراكیهای میان وعدهای شیرین بسیار دلچسب هستند، اما برای سلامت دندانها یا بدن شما خوب نیستند. شیرینی، كیك،كلوچه و سایر خواكیهای شیرین كه بچهها دوست دارند به عنوان میان وعده بخورند میتوانند موجب پوسیدگی دندانها شوند. بسیاری از غذاهای شیرین مقدار قابل توجهی چربی هم دارند. بچههایی كه خوراكیهای شیرین را میخورند انواع مختلفی از مواد قندی را مانند شكر و شیرین كنندههای غلات ( مانند فركتوز) هر روزه میخورند. همینطور مواد غذایی نشاستهای زمانیكه در دهان قرار دارند، میتوانند به مواد قندی سادهتر تبدیل شوند.
باكتریهای غیر قابل مشاهده همواره در محیط دهان زندگی میكنند. برخی از این باكتریها ماده چسبناكی به نام پلاك بر روی سطح دندان تشكیل میدهند. هنگامیكه شما مواد قندی مصرف میكنید، باكتریها حریصانه مواد قندی موجود در دهان را مصرف كرده و آن را به مواد اسیدی تبدیل میكنند. این مواد اسیدی از قدرت كافی برای حل كردن مینای سخت دندانها برخوردار هستند. بدین ترتیب كم كم در سطح دندان حفرههایی ایجاد میشود .اگر شما مواد قندی زیادی مصرف نكنید باكتریها قادر نخواهند بود اسید لازم برای از بین بردن مینای دندان را تولید كنند.
چگونه خوراكی میان وعدهای مناسبی راكه موجب پوسیدگی دندان نمیشود انتخاب كنیم؟
قبل از اینكه شروع به خوردن میان وعدهها نمایید از خود بپرسید این خوراكی كه انتخاب كردهاید از چه موادی تشكیل شده است؟ آیا مملو از مواد قندی است؟ اگر چنین است دوباره فكر كنید و جایگزین بهتری انتخاب كنید و به یاد داشتهباشید كه برخی از مواد شیرین كننده میتوانند آسیب بیشتری به دندانها برسانند. مواد شیرینكننده موجود در خوراكیهای جویدنی و چسبناك (برخلاف غذاها كه سریع جویده و بلع میشوند) مدت زمان بیشتری بر روی سطوح دندانها باقی میمانند.
همینطور لازم است به زمان وتعداد دفعات میان وعدههایی كه میخورید توجه نمایید. آیا شما در طول روز به طور مكرر ازخوراكیهای شیرین استفاده میكنید یا فقط بعد از ناهار یك دسر ساده صرف میكنید؟ مواد اسیدی بعد از هر بار مصرف خوراكیهای شیرین در محیط دهان شما تشكیل میشوند و حداقل بیست دقیقه طول میكشد تا خنثی شوند و در این مدت اثر مخرب خود را بر روی دندانهای شما اعمال میكنند. بنابراین هر قدر تعداد دفعات میان وعدههای شما بیشتر باشد مواد قندی بیشتری در اختیار باكتریهای دهان قرار گرفته و اسید بیشتری تشكیل خواهد شد كه خود موجب پوسیدگی دندانها میگردد.
اگر شما میخواهید خوراكیهای شیرین بخورید بهتر است آنرا به عنوا ن دسر بعد از وعده غذای اصلی صرف كنید ( به جای چندین با در طول روز) و بعد از هر بار خوردن غذا یا میان وعده، دندانهای خود را با یك خمیردندان حاوی فلوراید به خوبی مسواك بزنید.
اگر شما مجبور هستید بین ساعات كلاس، قبل از خواب یا در طول روز چیزی را به عنوان میان وعده بخورید خوراكیهایی را انتخاب كنید كه عاری از مواد قندی زیاد یا مواد چرب هستند. مواد غذایی كم چرب مانند سبزیهای خام، میوههای تازه و نان سبوسدار انتخابهای هوشمندانه و مناسبی هستند. فهرست پیشنهادی برای خوراكیهای میان وعدهای كه آسیب كمتری به دندانها وارد میكنند به صورت زیر است:
میوهها و سبزیجات
میوههای گوشتدار | پرتقال | نارنگی |
سیب | گریپ فروت | گلابی |
هندوانه | كرفس | هویج |
گل كلم | گوجه | آب میوههای بدون قند و آب سبزیجات |
غلات
نان | حبوبات فاقد قند |
ذرت بو داده و بدون كره | چوب شورهای كم نمك |
شیر و لبنیات
شیر كم چرب یا بدون چربی | ماست كم چرب یا بدون چربی | پنیر كم چرب یا بدون چربی |
مواد گوشتی، آجیل و تخمهها
به یاد داشته باشید :
*از خوراكیهای شیرین به ندرت استفاده نمایید.
*از خوردن خوراكیهای بین وعدهای شیرین تا حد ممكن اجتناب كنید.
*مواد غذایی فاقد چربی یا كم چرب از گروه مواد اصلی غذایی بخورید.
*بعد از خوردن غذا یا خوراكیهای بین وعدهای دندانهای خود را با خمیردندان حاوی فلوراید مسواك بزنید.
نظرات